Fördomar

Det är mycket nedslående att leva i en tid, där det är lättare att spränga en atom än en fördom.
- Albert Einstein



Fördomar finns mot allt och alla, Blondiner, nationaliteter etc.

En fördom är förutfattad antagande om något eller någon, oftast styrt av en sterotyp en grupp som är föremål för fördomen anser tillhöra. Ett exempel på en sterotyp är att män exempelvis alltid är starkare än kvinnor. Blondiner är dumma etc.

En sterotyp är hur du inom dig skapar en bild av en grupp, byggd på negativa bilder av gruppens egenskaper. Begreppet sterotyp hör också samman med etnocentrism som innebär att man överväderar den gruppen man anser själv att man tillhör och föraktar den grupp man anser är sämre än sin egen grupp.

Fördomar grundar sig på sterotyper som indelar människor i grupper baserat på kön, ålder, nationalitet och etnisk tillhörighet, yrke och utbildning, social bakgrund, utseende och musiksmak etc.
    Fördomarna och sterotyperna har sin grund i personens anlag, såsom, uppfostran, livserfarenhet och vanor. De samanhänger med hur man ser på livet i största allmänhet, vad man vill tro. 
 
Den största fördomen av alla är att vi har mer fördomar än vad vi tror, Speciellt när fördomarna är gemensama för majoriteten.  

Jag är så trött på människor som dömer en för allt möjligt, kan man inte tro gott om alla människor tills de visar motsatsen ?

Jag tycker en människa är fri att döma då den människan, har gått 10 mil in hennes/hans skor.

Vad tycker ni ?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0